sâmbătă, 10 martie 2012

Brioșe cu banane și ciocolată + tartă

       Mai întâi, vreau să-i mulțumesc Alexandrei, prietena mea de la Alexa's Recipes, pentru această rețetă. Nu mi-a oferit-o propriu-zis, dar de la ea am ”furat-o”, fiindcă e un sortiment excelent de brioșe și chiar merită atenția voastră. Prima oară când le-am mâncat am spus că nu pot fi adevărate... erau mult prea bune! :-) 
        
        Ingredientele necesare: (!) pentru 12 brioșe + 1 tartă - :-) - vă explic imediat...

* pentru brioșe:
- 3/4 cană iaurt sau smântână (rețeta originală ne recomandă smântâna, eu am folosit iaurt 0% grăsime)
- 2 banane strivite
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță ghimbir
- 1 vârf linguriță sare
- 1 linguriță esență vanilie (eu am folosit esență de lămâie, că asta aveam prin bucătărie)
- 1 ou
- 3/4 cană zahăr
- 1 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 4 linguri de unt moale (am utilizat unt nesărat de la Lurpak)
- 1/2 cană fulgi ciocolată (eu am dat pe răzătoare niște Milka cu măr, indicată e totuși ciocolata simplă)
- 2 1/2 căni de făină

* pentru topping:
- 1/2 cană făină
- 4 linguri de unt
- 1/2 cană zahăr brun (am utilizat zahăr alb)
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 cană fulgi ciocolată 

         Modul de pregătire:

- în primul rând, vă ocupați de aluatul de brioșe, amestecând ingredientele în ordinea asta, în 2 ture: 
(I) smântâna + bananele + scorțișoara + ghimbirul + sarea + esența + oul + zahărul (bananele să fie strivite!)
(II) făina + praful de copt + bicarbonatul + untul - se amestecă - apoi adăugați fulgii de ciocolată și 1/4 din amestecul pentru topping


- amestecul pentru topping se face foarte ușor, prin amestecarea tuturor ingredientelor indicate la începutul postării, până rezultă un fel de cremă untoasă și maronie (de la scorțișoară, mai ales)


- după ce ați făcut aceste 2 operațiuni, le amestecați I + II, rezultând un amestec relativ omogen, cu niște mici excrescențe datorate bucăților mai nemărunțite de banană sau ciocolată... dar nu-i bai, nu vă-ncurcă! :-)



- se pune amestecul în formele de brioșe până ele sunt pline cam 3/4, să nu dea pe afară, apoi se dau la copt circa 15-20 minute (eu le-am lăsat cam 22 minute, îmi plac puțin mai rumenite!)


Și să vedem rezultatul (e wow!):



             Și am spus că vă explic ce-i cu cele 12 brioșe + 1 tartă. Ei bine, am avut prea multă compoziție și doar 12 forme de silicon pentru brioșe (trebuie să îmi cumpăr hârtiuțe noi), iar răbdarea mi-a lipsit să aștept să fie gata prima tură, astfel încât compoziția rămasă a devenit o tartă pe care am turnat și restul de topping.


Poftă bunăăă!
Yummy food makes people happy!
- Larisa -



joi, 8 martie 2012

Brioșe cu cocos și ciocolată Merci / dulceață de mure

             Brioșele atacă din nou. Da, și pentru că e 8 martie, dar mai ales fiindcă sunt atât de kitchen-friendly. Nu vi se pare? Ușor de pregătit, gustoase, cu un aspect extraordinar de frumos, iubite (mai) de toată lumea. Eu mă declar, pentru a nu știu câta oară, o iubitoare a acestora, și sper să deveniți și voi la fel, dacă nu v-au cucerit deja. :-)

              Ingredientele necesare (14 brioșe):
- 400 grame făină
- 50 grame cocos
- 200 ml iaurt simplu
- 2 ouă întregi 
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 150 grame zahăr
- 1 praf copt / bicarbonat de sodiu
- 1 lg rasa de sare
- 1 lg esență de lămâie
- 3 batoane ciocolată Merci 
- 3 linguri dulceață de mure

             Mod de pregătire:
- ca de obicei, întâi preîncălziți cuptorul, astfel încât atunci când terminați amestecul de brioșe, să le puneți în tavă și deja să fie călduț acolo, pentru creșterea lor optimă
- amestecați ingredientele de mai sus în ordinea asta: zahăr, iaurt, ouă, cocos, ulei, făină (gradual), praful de copt, sarea, esența de lămâie (veți obține un amestec omogen)
- pregătiți tava specială pentru brioșe, puneți hârtiile în locurile pregătite pentru ele, ori formele de silicon (eu mai aveam niște hârtii de la Crăciun, am profitat și de ele, dar am folosit și formele de silicon)
- după asta, umpleți formele cu umplutura de brioșe, 3/4 aproximativ, că se umflă de vă speriați și nu mai au loc unele de altele (foarte serios) :-)
- apoi, că ați pus umplutura, tăiați batoanele de ciocolată Merci în feliuțe mărunte (cam 8 feliuțe dintr-un baton mi-au ieșit mie, cel puțin) și așezați-le deasupra unor brioșe (cam 6 din cele 14)
- după asta, puneți și dulceață în restul brioșelor, câte o linguriță (maxim, că după apasă excesiv aluatul) pe fiecare dintre cele rămase
- băgați tava la cuptor timp de 30-40 minute (la mine au stat chiar 40), apoi scoateți-le de la cuptor, lăsați-le la răcit și savurați-le împreună cu cei dragi, așa, ca de 8 martie! :-)
Poftă bună!



Yummy food makes people smile!
- Larisa -

Fenicul prăjit cu ardei gras și roșii, în sos de muștar

              Ador feniculul. Îmi place textura pe care o are, îmi place culoarea proaspătă, gustul special și - evident - parfumul pe care-l răspândește. E un ingredient unic, din atâtea puncte de vedere... Ar merita băgat în seamă mai mult! :-) Am ales să prepar o mâncare scăzută și ușor de făcut, fenicul prăjit cu ardei gras și roșii, în sos de muștar. Ce-a ieșit n-ar fi supărat pe nimeni, vă spun sigur! :-)

              Ingrediente necesare:
- 1 fenicul de mărime medie
- 2 roșii
- 1 ardei gras verde
- 1/2 de lămâie (pentru zeamă)
- 2 linguri de muștar cu mărar și hrean (se găsește sub marca Crenvurștilă, la borcănel)
- sare, oregano
- 4 linguri de ulei de măsline

               Mod de pregătire:
- se curăță feniculul de rădăcini și de miezul tare, aruncându-se ce-i în plus, apoi se taie felii de mărime mică spre medie, numai bune de mâncat ulterior
- se taie roșiile și ardeiul gras felii
- se adaugă în tigaia wok 4 linguri de ulei de măsline, iar după ce acesta se încinge, se pune acolo feniculul, însoțit de feliile de ardei gras și de roșii

- deasupra legumelor, se stoarce zeama de la o jumătate de lămâie, se adaugă cele 2 linguri de muștar, sarea și puțin oregano, apoi se amestecă
- peste tot amestecul de mai sus, se toarnă 250 ml apă, care se lasă acolo, până dispare (semn că s-au pătruns legumele, moment din care se mai amestecă puțin, apoi se poate închide focul)
            Combinația dintre gustul feniculului și cel acrișor, provenit din lămâie și muștarul special, oferă o experiență senzorială unică. Se îmbină perfect totul și iese un fel de mâncare absolut, dar absolut delicios! :-)
             Asta-i. Nu-i greu, da-i bun! :-)
             Poftă bună!


                                                      Yummy food makes people happy!
                                                                         - Larisa -

miercuri, 7 martie 2012

Vită cu ciuperci trase-n unt și usturoi

          În timp ce vă scriu, savurez exact ceea ce voi descrie: o minunată carne de vită, însoțită de niște ciuperci uriașe (ei, aproape uriașe!), gâdilate de usturoi granulat și bucățele de unt Lurpak nesărat.

          Ingrediente necesare:
- 2 felii de carne de vită (eu am folosit pulpă, cred - niciodată nu m-am priceput la identificarea asta...)
- 9-10 ciuperci albe, proaspete 
- 2 feliuțe subțiri de unt 
- cremă de brânză Philadelphia
- rozmarin, sare, piper, oregano, usturoi granulat
- ulei de măsline
- 250 ml apă

           Mod de pregătire:
- se condimentează carnea de vită și se stropește cu foarte puțin ulei de măsline
- se pregătește hârtia de copt în tava unsă cu niște ulei, cât să nu se ardă nimic
- ciupercuțele se curăță, se clătesc în apă rece, se condimenteaza cu niște usturoi granulat și cu alte condimente, după gustul fiecăruia, apoi se pune pe fiecare dintre ele câte puțină cremă de brânză
- se adaugă carnea + ciupercuțele în tavă, apoi peste ele un pahar de apă, să se pătrundă toate optim
- bucățelele de unt se pun pe carne, fiindcă asta va compensa lipsa uleiului (sau folosirea unei cantități mici de ulei de măsline, dacă nu deloc)

Sunt nemiloasă, așa că vă ofer și un detaliu! :-)

Curioși cam cât de bun e?
Păi cam foarte! :)
Poftă bună!

Yummy food makes people happy!
- Larisa -