vineri, 4 mai 2012

Cremșnit șmecher

              În timp ce vă scriu, mănânc din ceea ce urmează să descriu. Pe scurt, e o revelație gustativă. Nu exagerez cu nimic, dar e prima oară când sunt atât de mândră de o prăjitură făcută de mine, de gustul ei și - mai ales - de faptul că arată atât de drăguț, în 3 straturi, deși compoziția folosită e una cât se poate de unitară. Vă veți convinge, trebuie să o faceți! :-) * mențiune importantă: rețeta am preluat-o de pe blogul Laurei Sava, o inspirație continuă, de altfel. 


Ingrediente necesare:

- 100 grame de unt Lurpak nesărat
- 8 linguri de zahăr
- 6 ouă (în mod normal, se puneau 4, dar eu am folosit 6 pentru o textură mai bogată)
- 8 linguri de zahăr
- 5 linguri de făină
- 500 ml lapte la temperatura camerei

Mod de pregătire:

1. se lasă untul la încălzit (eu l-am încălzit forțat 10 secunde la microunde) și se freacă cu întreaga cantitate de zahăr, bine-bine, până se obține o cremă gălbuie
2. la amestecul obținut mai sus, se adaugă gălbenușurile de ou, rând pe rând, amestecându-se după fiecare gălbenuș pus în compoziție

3. se cerne puțin făina și se adaugă peste compoziția deja preparată, în ploaie
4. se adaugă laptele, amestecându-se gradual, până se uniformizează și devine un lichid relativ fluid
5. se bat albușurile de la ouă, până devin spumă & se adaugă la compoziția de mai sus, amestecându-se din nou, pentru a nu rămâne cocoloașe (deși nu e mare problemă, cremeș fiind, vedeți și în poză straturile)

6. se toarnă în tavă compoziția, pe hârtie de copt, de preferat
7. se lasă la cuptor circa 1 oră, ori chiar 1 oră și un sfert, după bunul plac și în funcție de cât de rumenă vă doriți să iasă pe partea inferioară, care vine în sus, de fapt, la final.


După ce e gata, o lăsați la răcit 30 de minute, fiindcă trebuie să se lege, altfel riscați să stricați toată munca.
Odată răcită, o întoarceți cu fundul în sus pe un blat, dați la o parte hârtia de copt & tăiați după putință. :-)





Poftă bună!
Yummy food makes people happy!
- Larisa -