joi, 1 martie 2012

Turtițe de ovăz cu usturoi

           Mă așteptam să crească mai mult, nu au făcut-o, gustul nu e totuși de neglijat. :-) Sunt niște turtițe din ovăz, extrem de slab calorice, bune ca snacksuri sau ca înlocuitor de pâine, oricând dorești să ronțăi ceva dar știi că ar fi mai indicat să nu o faci! :-)) Adică... cam tot timpul! 
           
            Ingredientele necesare (pentru 12 turtițe mici):
- 2 lingurițe 1/2 de tărâțe de ovăz
- 2 linguri iaurt 
- o jumătate de linguriță de sare
- 2 ouă întregi
- 2 lingurițe usturoi granulat

             Modul de preparare:
- se amestecă toate ingredientele într-un bol mediu
- după ce se obține un amestec omogen, se acoperă cu un prosop sau șervet și se lasă 15 minute la pătruns (carevasăzică umflat, dar nu se prea umflă) :-)
- după ce le-ați lăsat la odihnit, le așezați cu o lingură pe hârtia de copt, obținând forme rotunde

* în mod evident, nu mi-au ieșit mie rotunde, însă asta e din cauză că amestecul e foarte lichid, greu să stea în loc punctele de compoziție... altă explicație ar fi că se iubesc, de-aia se tot chinuiau să se apropie! :-))
- după ce ați realizat niște forme (neregulate, cel mai sigur), le lăsați 20-25 minute la cuptor, la foc mediu

Prea light? Poate.
Poftă bună! 

Yummy food makes people happy!
- Larisa - 

miercuri, 29 februarie 2012

Brioșe cu dulceață de mure și cacao

          Iubesc brioșele, ador faptul că le poți combina cu felurite chestii, astfel încât să iasă ceva diferit mereu, dar la fel de gustos! Am optat să fac 12 brioșe cu dulceață de mure și cacao, adaptând o rețetă Good Food România, care m-a atras prin simplitate, în primul rând, apoi prin finețea ideii. :-)

          Ingredientele necesare: (pentru 12 brioșe)

- 300 grame făină
- 200 ml iaurt simplu
- 2 ouă întregi
- 100 ml ulei
- 130 grame zahăr
- 1 praf de copt
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 pliculeț zahăr vanilinat Bourbon (de la Dr.Oetker)
- 200 grame dulceață de mure
- 30 grame cacao (după preferință)
* opțional (eu am pus în 5 dintre brioșe) se poate adăuga câte un jeleu de mure deasupra, care oricum se scufundă în brioșe, alipindu-se cu dulceața, dar rezultă un gust mai intens de fructe
           
                 Modul de preparare:
- se amestecă întâi: zahărul, iaurtul, ouăle, uleiul

- la amestecul rezultat, se adaugă făina în ploaie, praful de copt, sarea și zahărul vanilinat Bourbon + cacao pentru a întuneca puțin aluatul și a-l aroma 
- se umplu cu amestecul formele de brioșe, pe jumătate

- se adaugă în forme, deasupra amestecului, câte 1 linguriță de dulceață de mure

- după adăugarea dulceții, se pune restul de amestec până fiecare formă e umplută 3/4 sau aproape plină (cu grijă, căci brioșele au tendința să crească)

- se lasă la copt circa 30 minute, iar apoi 15 minute în forme, la răcire, pentru a desprinde ușor brioșele de hârtiuțele speciale sau de formele de silicon

               Țin să vă spun că brioșele de acest fel nu cresc atât de mult ca alte brioșe, din cauza greutății exercitate de dulceața de mure asupra compoziției - aluat. Cu toate astea, gustul e intens și merită încercate, aspectul rămânând unul genial! :-)
                    Poftă bună!
Și să nu uit... brioșele mele sunt un cadou pentru Mărțișor! :-)


Yummy food makes people happy!
- Larisa -

marți, 28 februarie 2012

Cuiburi de viespi (rulouri cu nucă)

          Memoria mea e necruțătoare, nu mă lasă să uit imaginile cu mâncare, iar de un an și ceva, mă bântuia din când în când o fotografie cu niște cuiburi de viespi. Nu, nu dintr-o pădure, ci dintr-o bucătărie! :-) Cuiburile arată grozav, au un gust senzațional, multe calorii (asta să nu citiți!) și succes nebun printre prieteni. Yummy!

          Ingredientele necesare:

         * pentru aluat:
- 600 grame făină albă
- 50 grame zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 1 pliculeț de drojdie uscată 
- 1 plic de zahăr vanilinat Bourbon
- 2 ouă 
- 80 grame unt topit
- 80 ml apă
- 80 ml lapte călduț
          * pentru umplutură:
- 100 grame zahăr
- 150 grame unt
- 300 grame nucă măcinată (se poate pune și mai puțin, ori mai mult)
- scorțișoară sau puțin zahăr cu scorțișoară (se găsește gata amestecat)
          * pentru sirop:
- 150 ml apă
- 100 grame zahăr
                După lupte îndelungate, vă veți da seama că nu a fost așa greu, nici la frământat aluatul (deși rămâneți cu urme roșii pe degete), nici la pregătit crema, nici la preparat rulourile. Nimic nu e imposibil, nu? :-) Așadar...

         Modul de pregătire:
- amestecați întâi făina și zahărul, cu sarea
- bateți ouăle și amestecați-le cu laptele, apa și untul topit 
- peste amestecul de ouă, turnați plicul de drojdie și zahărul Bourbon, apoi făina, gradual, astfel încât să reiasă un aluat pe care îl lăsați cuminte după frământare, să crească
Nu știu dacă în poză se vede, dar e chiar disciplinat, crește de nu-l poți opri! :-) 
- după ce ați lăsat aluatul să crească (circa 1 oră), pregătiți crema, frecând untul cu zahărul, apoi măcinați nuca, căci ea va trebui adăugată ulterior, când pregătim ruloul umplut cu nucă

- aluatul dospit îl scoateți din vas și îl așezați pe o suprafață plană, unsă cu făină (se evită astfel lipirea) și îl întindeți cu un sucitor până rezultă o foaie nu foarte subțire, elastică, de aproximativ 40 cm X 50 cm 

- ungeți foaia de aluat cu untul frecat cu zahăr, iar peste presărați nuca măcinată și puțină scorțișoară

- rulați foaia ca și cum ați rula un ziar, să rezulte un sul de aluat, destul de măricel și grăsuț :-)

- o închideți la capete, să nu evadeze crema, năstrușnică fiind, apoi tăiați migălos felii, căci ele vor veni așezate în tavă, rezultând cuiburile de viespi

- așezați feliile în tavă, lăsând o distanță acceptabilă între ele, fiindcă vor crește, și astfel evitați unirea lor
- băgați tava într-o pungă de plastic și lăsați-le așa să crească, cam 40 de minute, apoi dați tava la cuptor pentru încă 20 de minute
- între timp, pregătiți siropul, fierbând apa și amestecând-o cu zahărul, până când acesta se topește și rezultă un sirop destul de dulce și de bun
- după 20 de minute, scoateți tava din cuptor și ungeți cu o pensulă cuiburile, cu siropul fierbinte, după care băgați tava iarăși la cuptor încă 15 minute

- repetați operațiunea de ungere cu sirop și lăsați-le încă 15 minute la rumenit

                  Cu puțin noroc, aici se termină totul. Zic noroc, că după vă bucurați de unul dintre cele mai bune deserturi din lume! Poftă bună!

Yummy food makes people dance!
- Larisa -


Ficăței cu ceapă

        Nu mă pot declara o fană a ficățeilor de pui, dar pot să spun că mi-a plăcut mult felul ăsta de mâncare. E foarte ușor de pregătit și iese ceva extrem de gustos!
        Ingredientele necesare:
- 500 grame ficăței de pui
- 1 ceapă mare roșie (sau albă)
- 500 ml apă
- 2 lingurițe sos tabasco iute
- câteva fire de rozmarin
- sare, piper.
        Modul de preparare:
- în primul rând, curățați ficățeii de pielițe și de alte chestii neplăcute (inevitabil, au și așa ceva...), apoi clătiți-i în 4-5 ape, să se curețe bine-bine, până apa rămâne relativ curată, nu tulbure
- puneți ficățeii într-o tigaie tip wok (adâncă), cu 2 linguri de apă, în loc de ulei (sau cu ulei, dacă preferați, gustul e mai bun, dar e și mai gras totul), amestecând din când în când, și adăugați sarea, piperul, sosul tabasco și firele de rozmarin
- între timp, tăiați ceapa în cubulețe sau solzișori, după cum vă place mai mult (oricum se moaie și forma devine neimportantă), astfel încât să o puteți adăuga după, alături de ficăței
- după ce încep să se rumenească, adăugați 250 ml (cam o cană) de apă peste ei, și lăsați-i la foc scăzut, să se pătrundă bine și să capete o culoare frumoasă
- când deja s-au rumenit și apa a dispărut, scâzând treptat, adăugați peste ei ceapa și încă o cană de apă, apoi lăsați iarăși să scadă totul

- după ce dispare a doua tură de apă, și ficățeii stau ca într-un sos de ceapă, puteți închide focul și-i puteți servi (ideal cât sunt calzi!) - sunt delicioși!
Poftă bună!
Yummy food makes people happy!
- Larisa -