miercuri, 15 februarie 2012

Tartă cu mere, scorțișoară şi cremă de vanilie

Din jumătate din aluatul prezentat în postarea anterioară, în care am pregătit o pizza cu ton şi ananas, am ales să prepar o tartă simplă şi rapidă, cu mere şi o cremă light, de vanilie. Nu voi mai relua reţeta pentru aluat, fiind aceeaşi, însă vă voi spune de ce aveţi nevoie pentru prepararea cremei:
- cremă: 1 ou întreg, 1 gălbenuş, 50 grame făină, 80 grame zahăr, 250 ml lapte, coaja rasă de la 2 lămâi, 1 plic vanilie, 1 esenţă de vanilie; pe lângă acestea, veţj mai avea nevoie de 4 mere mari decojite şi tăiate felii.
După ce aveţi aluatul, aşezaţi-l frumos într-o tavă rotundă, fiindcă feliile vor arăta mai frumos astfel. Pregătiţi feliuţele de măr şi puneţi-le în tavă, una peste alta, cam aşa:
După ce aţi ajuns să puneţi toate feliile de măr, preparaţi amestecul pentru cremă: amestecaţi într-un castron oul şi gălbenuşul, apoi turnaţi zahărul şi mixaţi până se topeşte şi obţineţi o cremă gălbuie. Se adaugă ulterior făina, în ploaie, coaja de la lămâile rase şi vanilia plus esenţa de vanilie. Abia apoi turnaţi laptele, puţin câte puţin, până rezultă o cremă omogenă, de nuanţă crem deschis. Turnaţi această compoziţie peste merele deja aşezate în tavă şi mai adăugaţi (opţional) puţin zahăr deasupra.
După cum vedeţi, eu am păstrat puţin aluat şi am decupat nişte fâşii subţiri şi lungi, pentru modelul de deasupra. A ieşit destul de drăguţ, aşa că eu spun că merită să păstraţi şi voi o bucată. Evident, dacă vă surâde ideea unui model simpatic deasupra tartei. Faceţi o impresie mai bună! :-)

Lăsaţi la cuptor circa 50 de minute, la foc mediu. Se poate mânca şi caldă, dar şi rece! E yummy!
P.S: Nu se supără nimeni dacă puneţi nişte scorţişoară rasă deasupra! Eu am pus. Apropo de mere și scorțișoară, asta ați ales la sondajul de pe blog, asta ați primit! :-) Soon, rețetele ocupante ale celorlalte locuri de pe podium!

Yummy food makes people smile!
- Larisa -

Pizza cu ton şi ananas

       A sosit vremea pentru o pizza, aşa că am optat pentru ananas şi ton, alături de alte cele (găsite pe ici, pe colo). A ieşit ceva foarte bun şi aluatul a fost minunat, dovedindu-se a fi uşor de făcut şi foarte crocant. Numai bun pentru o pizza consistentă şi cu o personalitate bine conturată! :-)
       
       Vorba lungă, sărăcia omului, aşa era? Tocmai de asta, să vedem ingredientele necesare:
- pentru aluat: 800 grame făină, 250 ml apă caldă, 1 cub drojdie proaspătă, 2 ouă, 4 linguri de ulei, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de zahăr; dizolvaţi bine drojdia în apa caldă, apoi adăugaţi restul ingredientelor, cu grijă la făină, pe care o turnaţi în ploaie, după principiul "cât încape", până aveţi în mâini un aluat flexibil, uşor de modelat şi de întins mai târziu; lăsaţi aluatul cca. 1 oră la crescut, pe mine m-a uimit, aproape că ieşea prin prosopul cu care acoperisem castronul în care-l frământasem; după creştere, îl modelaţi bine-bine, apoi îl întindeţi în funcţie de tava pe care o s-o folosiţi.
        Important de precizat: aluatul de mai sus, referindu-mă mai ales la cantităţi, mi-a ajuns pentru pizza şi pentru o tartă cu mere şi vanilie, pe care o prezint într-un post viitor, aşa că înjumătăţiţi totul dacă doriţi doar o tavă mare de pizza! :-)
- pentru topping: o conservă de fulgi de ton în suc propriu, o conservă de ananas-cuburi, caşcaval sau brânză sărată, şuncă de Praga (cam 200 grame) tăiată cubuleţe, porumb baby murat, 5-6 ciuperci mari proaspete, condimente după gustul fiecăruia - sper că nu am uitat nimic, dar aici oricum se poate varia după preferinţe, se ştie!
         Se unge o tavă şi se pune (sau nu) hârtia de copt, se unge aluatul cu sos de roşii (eu am folosit şi nişte sos curry foarte bun) şi se aşează ingredientele. Se lasă la cuptor cam 50-60 minute, deci aproximativ 1 oră, apoi încă puţin la răcit şi e bună de mâncat. Poftă mare! :-)
         
         Yummy food makes people happy!
         - Larisa -