duminică, 19 februarie 2012

Bami Goreng - mâncare indoneziană

        Bami Goreng reprezintă un amestec îndrăzneț de carne (pui sau porc), legume și tăiței. Ca toate lucrurile bune, vine la pachet cu sosul de arahide și bucățelele de ceapă prăjită. Pe mine m-a ajutat faptul că aveam condimentele necesare și ceapa cumpărate în starea necesară preparării, dar nu chiar junk food! :-))

          Pentru minunăție am folosit:
- 400 grame piept de pui cubulețe
- 4 linguri ulei
- marinadă din ulei, curry, sare și puțină zeamă de lămâie
- 200 grame tăiței scurți
- semipreparat pentru sos de arahide (puteți înlocui cu un alt sos specific)
- 50 grame ceapă prăjită, cubulețe
- amestec indonezian de condimente

         Cubulețele din piept de pui au stat 15 minute în marinadă, iar de acolo s-au întors cu un gust minunat!

       Între timp, am fiert tăițeii 10 minute și i-am clătit cu apă rece. Odată storși, și-au făcut de cap, atunci când i-am amestecat cu puiul deja rumenit in tigaia Wok.

         Am amestecat puiul cu condimentele și cu tăițeii, alături de 100 ml apă și am lăsat să mai fiarbă circa 4 minute. Arăta într-un mare fel!!!

            Rezultatul final: uimitor de gustos. Se servește cu sos de arahide și se pun deasupra fiecărei porții niște bucățele de ceapă prăjită. Poftă bună!

           
Yummy food makes people smile!
- Larisa -



Ciorbă de perișoare - varianta light!

Fiindcă îmi era poftă de o ciorbă, am ales să pregătesc una de perișoare, însă fără a folosi borș de putină (din cauză că urăsc ciorbele acre!), fără smântână și fără leuștean. Și tot a ieșit bună! :-)
Ingredientele necesare pentru ciorba de perișoare în varianta făcută de mine sunt:
- 5 litri de apă
- 4 morcovi mari
- 3 cepe mici albe și 2 cepe mari roșii
- 3 legături mari de mărar proaspăt
- 800 grame de carne tocată (eu am folosit o combinație de carne de porc + carne de vită)
- 4-5 linguri de orez
- 2 felii de pâine.
Condimentele folosite: sare și piper, după gustul fiecăruia. Se poate folosi și delikat.
După cum observați, am pregătit perișoarele din carnea tocată amestecată cu orez și cu miezul muiat de pâine, împreună cu niște morcov și puțin mărar, rezultând două serii de biluțe aspectuoase, gata să fie aruncate în apa călduță și primitoare. Le-am pus la fiert, și am știut că-s gata atunci când s-au ridicat la suprafață (păreau a striga după ajutor! :P). Apa a fost mângâiată de sare și piper, că nu era bună altfel, iar după fierberea perișoarelor, am adăugat feliile de morcov și inelușele de ceapă.

Mărturisesc că nu am folosit toată ceapa pe care o pregătisem, că era cam multă, dar am apelat la ajutorul a 2 cepe mici și 1 mare, mi s-a părut arhisuficient. Dar depinde de fiecare, desigur, puțină ceapă în plus n-a stricat nimănui, mai ales că e plin sezon de răceli și alte cele. :-)
După ce s-au liniștit împreună (legumele și carnea), mi-a fost milă de mărarul care stătea de ceva vreme singurel într-un bol, așa încât după fierbere, l-am adăugat și pe el în mâncare, tăiat relativ mărunt. A dat un gust grozav amestecului de ciorbă.

Apropo de gust grozav, sunt adepta legumelor semi-fierte, deci închid focul puțin înainte de vreme (față de restul lumii), căci în felul ăsta se păstrează mai bine conținutul de vitamine din legume, iar legumele oricum se mai moaie și când stau în zeama caldă, la răcit. Ca atare, decât să fie moi de nu mai știi care e morcov și care e ceapă, mai bine vă gândiți să închideți mai repede decât ați dori de obicei. Mie îmi surâde de fiecare dată rezultatul! :-)
Nu vă mint, că n-am de ce: a ieșit o ciorbă foarte gustoasă și deloc încărcată! Poftă mare!
Yummy food makes people happy!
- Larisa -