vineri, 6 aprilie 2012

Brioșe cu dulceață de afine, ghimbir și semințe de in

          Nu am mai făcut niciodată acest sortiment de brioșe, dar încercarea moarte n-are. :-) Eu zic că au ieșit foarte bune, fără a fi excesiv de dulci. Deasupra le-am ornat cu semințe de in, extrem de sănătoase. Cadrul perfect în care se poate savura o asemenea brioșă consistentă este micul dejun, alături de o cană de lapte sau de cafea, ori ceai, după bunul plac. :-)


Ingredientele necesare (12 brioșe):

- 300 grame făină
- 200 ml lapte sau iaurt
- 2 ouă
- 100 ml ulei de floarea-soarelui
- 150 grame zahăr
- 1 praf de copt
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1/2 linguriță ghimbir
- 1/2 linguriță esență vanilie
- 1 zahăr vanilinat
- dulceață de afine / mure / altceva (eu am folosit de afine & de mure)
- semințe de in pentru topping

Mod de pregătire:

- se amestecă zahărul cu uleiul, iaurtul, ouăle, esența de vanilie, ghimbirul, zahărul vanilinat
- se amestecă făina cu praful de copt, apoi se combină cu primul amestec, până la omogenizare, se pune praful de sare, adică un vârf de cuțit
- se preîncălzește cuptorul pentru 10-15 minute
- se toarnă aluatul în formele de silicon pentru brioșe, 3/4, ca să aibă loc să crească


- deasupra fiecărei brioșe (deasupra aluatului) se pune câte 1 linguriță de dulceață de afine / mure
- după dulceață, am pus deasupra câteva semințe de in pe fiecare brioșă
- se lasă la cuptor 35-40 minute, se verifică cu scobitoarea dacă sunt gata (când scobitoarea iese din brioșă curată, fără urme de aluat) :-)



Poftă bună!
Yummy food makes people happy!
- Larisa -

Soufflé de broccoli cu cașcaval

               Astăzi vă prezint un preparat delicios, consistent și sănătos, un souffle de broccoli cu cașcaval. Se prepară foarte ușor și este potrivit pentru masa de prânz sau pentru cină, după părerea mea. :-)



Ingredientele necesare:

- 1 broccoli mediu
- 200 grame paste cu ou / penne
- 4 albușuri de ou
- 1 legătură de ceapă verde
- 30 grame unt Lurpak nesărat pentru uns vasul yena (îl ungeți înainte de toți pașii de mai jos)
- 6 linguri de lapte
- 2 linguri de făină
- 300 grame cașcaval ras
- sare, piper după gust

Mod de pregătire:
- spălați și curățați cantitatea de broccoli pe care o aveți, dând la o parte frunzulițele inutile și murdăria
- puneți broccoli la fiert în apă cu puțină sare, iar din punctul de fierbere lăsați circa 4 minute la fiert

- în alt vas, puneți pastele la fiert, tot în apă cu sare (ale mele au fost paste lungi cu ou, au stat 13 minute)

- între timp, bateți albușurile spumă, apoi amestecați-le cu tot cașcavalul dat pe răzătoare și cu cele 2 linguri de făină pentru închegare, apoi adăugați laptele

- clătiți și stoarceți de apă tot broccoli-ul și apoi tăiați-l bucățele (nu pasat, căci va ieși piure)

- puneți un strat de broccoli în vasul yena, apoi un strat de amestec cu cașcaval, apoi un strat de cubulețe de ceapă verde, iar deasupra un strat de paste fierte (se repetă de 2 ori acest pas cu stratificarea)

- deasupra puneți cașcavalul ras, dacă v-a rămas (eu am păstrat puțin pentru topping)

- lăsați la cuptor 40-50 de minute, după cum vreți să se rumenească, mai mult sau mai puțin

- așa va arăta scos de la cuptor:

- și așa arată când deja începe să fie mâncat:


Poftă bună!
- Yummy food makes people happy! -
- Larisa -