miercuri, 21 martie 2012

Dovlecei zucchini pane

         Dovleceii zucchini sunt acei dovlecei cu o coajă verde închis și un miez mai moale. Sunt excelenți pentru tocănițe, pane-uri sau chiar în supe, tăiați cubulețe. De această dată am optat pentru varianta de pane, folosind un amestec clasic de ou cu făină și condimente.
Dovleceii sunt așezați, după preparare, pe niște șervete uscate care absorb uleiul din pane. :-)

Ingrediente necesare:
- 1-2 dovlecei mari zucchini
- 2 ouă
- 200 grame făină
- vegeta, piper, sare
- ulei de floarea-soarelui pentru prăjit

Mod de pregătire:
- se curăță dovleceii și se taie felii grosuțe, de cca.1 cm grosime

- se pune sare peste feliile de dovlecel și se lasă toate feliile într-o farfurie să se scurgă (sarea absoarbe apa din dovlecei și vor fi mai buni ulterior, se vor prăji mai rapid și vor fi și mai crocanți, nu zemoși)

- după cam 20-30 de minute, timp în care au stat la scurs, se trec feliile prin amestecul de pane (se bat ouale cu vegeta, sare si piper, într-o farfurie adâncă / bol) și apoi prin făină, pe ambele părți

- după aceste 2 operațiuni, se pun feliile la prăjit, la foc mic, să nu se ardă, pe ambele părți

- ulterior prăjirii, se așează feliile pe o farfurie cu șervete uscate pe ea, care vor absorbi uleiul în exces.

Poftă bună!
- Yummy food makes people happy! -
- Larisa -

marți, 20 martie 2012

Mazăre cu piept de curcan/pui și morcovi

             Mi-era tare poftă de o mâncare de mazăre, ori cum spuneam când eram mai mică, de o mâncărică. 
Am optat pentru a găti o mâncare cu piept de curcan și morcovi, iar alegerea a fost una foarte bună, zic eu, având în vedere ce a ieșit și ce veți vedea acum! :-)



Ingrediente necesare:
- 200 grame piept de curcan
- 1 conservă 800 grame mazăre (din care 450 grame mazăre propriu-zisă, fără apa din conservă)
- 1 morcov mare
- 6 linguri ulei
- 2 căni apă (aprox. 600 ml)
- sare, piper
- tarhon, mentă verde
- 2 linguri sos de roșii
- 1 lingură sos de curry
- 1 lingură făină

Mod de pregătire:
- se taie cubulețe pieptul de curcan, se condimentează și se pune în wok-ul cu uleiul încins, până aproape se rumenesc cubulețele, căci atunci adăugăm și restul ingredientelor

- peste cubulețele de curcan se adaugă cubulețele de morcov și mazărea, condimentele și amestecul dintre 1 lingură făină și 100 ml apă caldă, până făina se diluează (asta va ajuta la îngroșarea sosului, dar nu excesiv)

- peste acestea, se toarnă cele 2 căni de apă și se lasă la foc mic, să scadă

- când aproape au scăzut de tot, se adaugă sosul de roșii si sosul de curry (opțional)
* sfat: încercați să nu uitați de tarhon, dă un gust excelent mâncării pe bază de pui!

Yummy food makes people happy!
- Larisa - 

luni, 19 martie 2012

Salată de primăvară

          Se poate și de primăvară, se poate și mai light. Nu e la fel de gustos totul ca și atunci când mănânci un tort de ciocolată, dar e sănătos și totuși bun. Așa că am încropit o salată de primăvară pentru voi! :-)



Ingrediente necesare:
- 1 ardei kapia
- 4 ridichi mici, roșii
- 1 fir de ceapă verde
- 1 roșie mare
- 1/4 de castravete lung
- sare, piper
- ulei de măsline
- oțet balsamic
- condimente cu lămâie și ghimbir

Mod de pregătire:
- extrem de simplu, se taie cubulețe totul și se amestecă

- se servește salata alături de 2 felii de grâu sau orez expandat, în loc de pâine


Poftă bună!
Yummy food makes the world happy!
- Larisa -

Tort clasic de ciocolată

          Din seria "ce bine e să ai prieteni cărora le place să gătească”, vă prezint un tort de ciocolată pe care l-am pregătit ieri, fiind astăzi ziua unei cunoștințe. Din ce-am auzit, a fost apreciat, deci e bine. :-) Să trecem la fapte, așadar, dar nu înainte de a vă spune că rețeta e de inspirație ”Good Food”, fiindcă mi-am achiziționat volumul 2 al seriei de Best Of, care tratează materia dulciurilor. Ce materie plăcută, nu? :-)



Ingrediente necesare:
* pentru blat:
- 200 grame făină albă
- 200 grame zahăr tos
- 1 linguriță praf de copt 
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu puțină zeamă de lămâie sau apă
- 40 grame cacao
- 175 grame unt moale, nesărat
- 2 ouă mari
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 150 ml smântână grasă

* pentru glazură:
- 85 grame unt
- 175 grame ciocolată neagră sau simplă sau cu lapte
- 1 lingură de miere lichidă (am topit-o la microunde)
- 120 ml smântână dulce (Hulala am folosit eu)
- 1 linguriță esență de vanilie
- 300 grame zahăr pudră
- floricele de marțipan sau biluțe ornamentale (am optat pentru biluțe argintii, arată bine)

Modul de pregătire:
- ingredientele se lasă la temperatura camerei și se preîncălzește cuptorul
- se pregătește o formă rotundă de tort cu marginea detașabilă
- se amestecă făina, zahărul, praful de copt și bicarbonatul, apoi se adaugă untul moale și se amestecă până la omogenizare, apoi se pune cacaua, smântâna, vanilia și cele 2 ouă întregi
- se toarnă compoziția în tavă și se lasă la cuptor circa 35 de minute (mai verificați pe la 25-30, să nu fie gata)

- se scoate blatul din tavă, se lasă la răcit și se taie transversal în două
- pentru glazură, topiți untul cu ciocolata într-un castron (eu le-am topit în cuptorul cu microunde), apoi lăsați-le la răcit, iar după adăugați mierea, smântâna dulce și vanilia

- când totul e omogen, se adaugă zahărul pudră, în ploaie, până se încorporează
- așa va arăta tortul glazurat, simplu:


- se așează prima jumătate a blatului pe un platou și se unge cu cremă, apoi cealaltă jumătate și se glazurează cu aceeași cremă, după care se decorează cu marțipan sau cu biluțe ornamentale.... și gata! :-)

Poftă bună!

Yummy food makes people happy!
- Larisa -