miercuri, 14 martie 2012

Biryani de pui (mâncare indiană)

        Iubesc carnea de pui și condimentele, așa că o mâncare ce le combină pe amândouă, poate urca destul de rapid în topul meu culinar! Am ales să gătesc un Biryani de pui, fiindcă am o simpatie deosebită pentru bucătăria indiană. Un amestec exploziv de gusturi și culori, o plăcere vizuală, nu doar gustativă. :-)
        
        Pentru 2 porții mari aveți nevoie de următoarele ingrediente:

- 300 grame orez basmati (cu bob mai lung)
- 300 grame piept de pui
- curry, condimente indiene (se găsesc sub forma amestecului, inclusiv amestec Biryani, special)
* eu am folosit curry, nucșoară, puțină scorțișoară și un mix indian
* vă recomand un site de unde vă puteți achiziționa mixul de condimente Biryani, la un preț rezonabil:
Magazinul de Mirodenii (dacă dați click, vă duce chiar la Biryani Mix)
- 300 ml apă pentru marinadă
- 3 linguri ulei pentru marinadă
- sare după gust

        Modul de pregătire:

- puneți orezul la fiert, împreună cu puțină sare & cu condimentele speciale (sau puteți folosi doar curry, deși gustul nu va mai fi la fel de autentic, va semăna) - la mine a fiert în circa 15-20 minute

- între timp, tăiați pieptul cubulețe și lăsați-l 15 minute la marinat în amestecul făcut din cele 3 linguri de ulei, curry și condimentele indiene

- după cele 15 minute, puneți puiul marinat în tigaia wok, la rumenit, până bucățile se micșorează și încep să degaje un miros plăcut, specific

- când cubulețele de piept deja s-au rumenit, adăugați peste ele orezul fiert, apoi 300 ml apă, după ce ați pus, în prealabil, în această apă, 2 linguri de condimente (eu am folosit un amestec de curry, nucșoară și un strop de scorțișoară + un strop din mixul indian de condimente)

- mai lăsați circa 5 minute în tigaia wok, la foc mediu spre mare, până e gata și apa aproape dispare, fiind de fapt un fel de sos mai atipic :-)

A ieșit ceva delicios, cu un gust atât de special, încât m-am simțit la masă la Indigo (restaurantul indian din Cluj). Mi-aș dori să încercați rețeta, dar străduiți-vă să găsiți un mix indian de condimente. Face diferența!
Poftă bună! :-)


Yummy food makes the world nice! :-)
- Larisa -

duminică, 11 martie 2012

Ciuperci cu ananas și sos de curry

            A sosit rândul ciupercilor să fie băgate în seamă, mai ales fiindcă stăteau în frigider destul de supărate. Am cumpărat o caserolă de 1 kg de ciuperci albe și frumoase, din care consumasem doar câteva, atunci când am gătit vita cu ciupercuțe trase-n unt. Carevasăzică, cam 800 grame au rămas nefolosite. Iată că azi, totuși,  m-am gândit să le pun în centrul atenției voastre. :-)
            
              Ingredientele necesare:
- 800 grame ciuperci albe
- 300 ml apă rece
- sare, piper, oregano
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 4 linguri sos curry
- 4 rondele de ananas tăiate cubulețe

               Modul de pregătire:
- curățați și spălați ciupercile, apoi plasați-le în tigaia wok, împreună cu cei 100 ml de ulei și 300 ml apă, la foc mic, până scade apa

- adăugați sarea, piperul și oregano + lingurile de sos curry (dacă nu aveți sos curry, puteți folosi curry măcinat, la plic, căci în combinație cu apa, gustul va fi similar - nu și consistența sosului)
- când apa a scăzut și ciupercile sunt pătrunse de sos, puteți adăuga cubulețele de ananas 


- se mai lasă 5 minute la foc mic, apoi se poate închide

Poftă bună!
Yummy food makes people smile!
- Larisa -