marți, 28 februarie 2012

Cuiburi de viespi (rulouri cu nucă)

          Memoria mea e necruțătoare, nu mă lasă să uit imaginile cu mâncare, iar de un an și ceva, mă bântuia din când în când o fotografie cu niște cuiburi de viespi. Nu, nu dintr-o pădure, ci dintr-o bucătărie! :-) Cuiburile arată grozav, au un gust senzațional, multe calorii (asta să nu citiți!) și succes nebun printre prieteni. Yummy!

          Ingredientele necesare:

         * pentru aluat:
- 600 grame făină albă
- 50 grame zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 1 pliculeț de drojdie uscată 
- 1 plic de zahăr vanilinat Bourbon
- 2 ouă 
- 80 grame unt topit
- 80 ml apă
- 80 ml lapte călduț
          * pentru umplutură:
- 100 grame zahăr
- 150 grame unt
- 300 grame nucă măcinată (se poate pune și mai puțin, ori mai mult)
- scorțișoară sau puțin zahăr cu scorțișoară (se găsește gata amestecat)
          * pentru sirop:
- 150 ml apă
- 100 grame zahăr
                După lupte îndelungate, vă veți da seama că nu a fost așa greu, nici la frământat aluatul (deși rămâneți cu urme roșii pe degete), nici la pregătit crema, nici la preparat rulourile. Nimic nu e imposibil, nu? :-) Așadar...

         Modul de pregătire:
- amestecați întâi făina și zahărul, cu sarea
- bateți ouăle și amestecați-le cu laptele, apa și untul topit 
- peste amestecul de ouă, turnați plicul de drojdie și zahărul Bourbon, apoi făina, gradual, astfel încât să reiasă un aluat pe care îl lăsați cuminte după frământare, să crească
Nu știu dacă în poză se vede, dar e chiar disciplinat, crește de nu-l poți opri! :-) 
- după ce ați lăsat aluatul să crească (circa 1 oră), pregătiți crema, frecând untul cu zahărul, apoi măcinați nuca, căci ea va trebui adăugată ulterior, când pregătim ruloul umplut cu nucă

- aluatul dospit îl scoateți din vas și îl așezați pe o suprafață plană, unsă cu făină (se evită astfel lipirea) și îl întindeți cu un sucitor până rezultă o foaie nu foarte subțire, elastică, de aproximativ 40 cm X 50 cm 

- ungeți foaia de aluat cu untul frecat cu zahăr, iar peste presărați nuca măcinată și puțină scorțișoară

- rulați foaia ca și cum ați rula un ziar, să rezulte un sul de aluat, destul de măricel și grăsuț :-)

- o închideți la capete, să nu evadeze crema, năstrușnică fiind, apoi tăiați migălos felii, căci ele vor veni așezate în tavă, rezultând cuiburile de viespi

- așezați feliile în tavă, lăsând o distanță acceptabilă între ele, fiindcă vor crește, și astfel evitați unirea lor
- băgați tava într-o pungă de plastic și lăsați-le așa să crească, cam 40 de minute, apoi dați tava la cuptor pentru încă 20 de minute
- între timp, pregătiți siropul, fierbând apa și amestecând-o cu zahărul, până când acesta se topește și rezultă un sirop destul de dulce și de bun
- după 20 de minute, scoateți tava din cuptor și ungeți cu o pensulă cuiburile, cu siropul fierbinte, după care băgați tava iarăși la cuptor încă 15 minute

- repetați operațiunea de ungere cu sirop și lăsați-le încă 15 minute la rumenit

                  Cu puțin noroc, aici se termină totul. Zic noroc, că după vă bucurați de unul dintre cele mai bune deserturi din lume! Poftă bună!

Yummy food makes people dance!
- Larisa -


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu