duminică, 5 februarie 2012

Albă ca Zăpada - prăjitura copilăriei mele

        Nu știu dacă vă place la fel cum îmi place mie, însă Albă ca Zăpada nu e doar un personaj de poveste, ci și o prăjitură extrem de iubită de multă lume, iar aici mă includ fără rezerve. Mi se pare delicioasă, crema este extrem de fină, și totuși nu prea dulce, blatul moale și gustos. Sincer vorbind, dincolo de savarină (pentru care am o slăbiciune recunoscută!), Albă ca Zăpada e regina deserturilor mele. Și totuși....
         Nu am făcut până astăzi această prăjitură, ci doar am savurat-o, gătită fiind de alții (mai harnici). Mi-a plăcut, dar tare-mi place și ce a ieșit acum, fiindcă asta înseamnă că pot să mă bucur de ea când vreau, fiindcă nu e atât de dificil de preparat, iar rezultatul merită toate eforturile, zic eu. :-)
        Mai întâi, trebuie să vă ocupați de foi, eu am copt 3 foi, deși inițial vroiam 4, dar așa a fost să fie, mi s-a părut mai bine să am 3 foi mai grosuțe decât 4 foi milimetrice prin care să văd totul. Buuun.... Pentru foi, așadar, vă trebuie: 1 ou, 7 linguri de ulei, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de lapte, 1 linguriță de amoniac pe care îl stingeți cu puțină zeamă de lămâie, și făină cât cuprinde. Ce înseamnă "cât cuprinde"? Păi turnați făina în ploaie, amestecând, și tot turnați, până ajunge să aibă consistența unui aluat care poate fi frământat, fiindcă scopul este să aveți un aluat moale în mână, ușor de manevrat, pe care să-l împărțiți în 3-4 bucăți (în funcție de numărul de foi spre care țintiți). Bucățile obținute le întindeți cu un sucitor, până  foile devin subțirele, ușor de așezat în tavă, dar totuși nu transparente, după cum spuneam mai sus, căci dacă sunt prea subțiri, există riscul major de a se rupe. :-)
         În vreme ce foile sunt puse la copt, în tava unsă în prealabil cu unt (asta durează circa 10-15 minute per foaie), preparați crema (care e deliciul suprem!), din următoarele: 1 litru de lapte, 15 linguri de zahăr, 10 linguri de făină, 250 grame de unt (un pic mai mult decât 1 pachet), coaja rasă a unei lămâi, zeama de la o jumătate de lămâie și esență de vanilie (sau esență de lămâie, dacă preferați).
         Se pune la fiert laptele cu zahărul, într-o oală destul de mare, cât să vă încapă toate ingredientele necesare cremei, se amestecă până se topește zahărul, apoi se adaugă făina în ploaie și se amestecă, lăsând crema să se îngroașe, în timp ce fierbe. Puneți apoi în acest amestec untul, coaja de lămâie, zeama de lămâie și esența (eu am pus 1 sticluță de esență de vanilie și puțină esență de lămâie). 
          Când sunt ambele gata (atât foile, cât și crema), așezați prima foaie în tava sau vasul în care veți lăsa prăjitura la răcit, puneți cremă deasupra, și tot așa, până terminați cu ultima foaie deasupra, foaie care va fi pudrată cu zahăr pudră sau nu. Din nou, depinde dacă o vreți mai aromată sau mai dulce, sau dacă vă ajunge crema. Eu zic că e opțională pudrarea, dar pentru aspect poate să merite efortul. :-) 
              
           Prăjitura se lasă la răcit câteva ore, în frigider, sau într-un loc rece (de pildă, poate aveți rafturi în balcon), acoperită fiind cu folie transparentă. După răcire, se taie pătrățele sau romburi, și se servește! Yummy, vă spun! 
           We love yummy food because yummy food loves us!
           - Larisa - 
          

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu